Kriseberedskab vand

Sådan håndterer du drikkevandet i tilfælde af krise

Rettigheder Ehrhorn Hummerston


Den 15. juni 2024 offentliggjorde myndighederne deres nyeste anbefalinger i tilfælde af krisesituationer i Danmark, hvor det er nødvendigt, at kunne klare sig selv i op til tre døgn.
I tilfælde af krise er Assens Vandværk ansvarlig for at opretholde forsyningen af drikkevand i Assens by og omegn, men det anbefales også, at de enkelte borgere sikrer en nødforsyning af drikkevand. 

Se også: Beredskabsstyrelsen: Forberedt på kriser

Fodevarestyrelsen: Råd om mad og drikke i en krisesituation
 

Sådan sikrer du en nødbeholdning af drikkevand i hjemmet

  1. Vand fra hanen er bedst
    Assens Vandværk anbefaler vand fra hanen. Flaskevand bør kun anvendes hvis du ikke har andre alternativer. Flaskevand er dyrt og dårligt for miljøet.
     
  2. Så meget skal du bruge
    Der skal bruges 3 liter drikkevand i døgnet pr. person i husstanden. Drikkevandsberedskabet for en familie på fire er derfor 36 liter vand (3 liter pr. døgn x 4 personer x 3 dage).
     
  3. Klargøring af flasker/dunke
    Rengør egnede flasker/dunke, der er godkendt til fødevarer, med vand og sæbe, og skyl godt. Desinficer med 2 "propfulde" husholdningsklorin pr. 10 liter vand. Fyld flasker/dunke og lad dem stå i 30 minutter før grundig skylning.
     
  4. Påfyldning
    Vand fra hanen fyldes på de desinficerede flasker/dunke. Lad vandet løbe, til det bliver koldt, før du tapper det. Fyld flasker/dunke helt op.
     
  5. Opbevaring
    Opbevar vandet køligt og mørkt f.eks. i et skab, under en køkkenvask eller et andet sted væk fra direkte sollys. Hvis du ikke har et mørkt sted at opbevare vandet kan flasker/dunke pakkes ind i aviser eller klæde.
     
  6. Holdbarhed
    Hvis vandet er tappet på godt rengjorte beholdere, kan det i princippet stå i årevis, men vi anbefaler at udskifte vandet en gang om året. Det ubrugte vand kan f.eks. genanvendes til blomstervanding eller nogle ekstra toiletskyl.
     

Bemærk: Se efter "glas- og gaffel"-symbolet på emballagen og følg producentens vejledning.

Læs mere om mærkning på Fødevarestyrelsens hjemmeside.

Har du spørgsmål?

Du er altid velkommen til at kontakte os