Dit toilet lægger r*v til meget...

Men det accepterer faktisk kun tre ting! Nemlig lort, pis og papir

Dit toilet er ikke en skraldespand – og er kun beregnet til det, du først har spist eller drukket og til toiletpapir.

Vi har en fælles opgave og et fælles ansvar for, at kloakken fungerer og ikke stopper til. Det er nemlig både dyrt, ubehageligt og i værste fald sundhedsskadeligt, hvis vi ikke kan komme af med vores spildevand.

Det handler derfor ikke mindst om at sørge for, at der ikke kommer noget i toilettet, som du ikke har spist eller drukket først. Og så selvfølgelig toiletpapir.

Nej tak!

Desværre er det et kendt fænomen, at nogle ting havner i toilettet og ikke i skraldespanden, hvor det retteligt hører hjemme. Her er nogle af de ting der ikke skal i toilettet.

  • vatpinde
  • engangsvaskeklude
  • hår
  • kattegrus
  • papirs lommetørklæder
  • køkkenrulle
  • vådservietter
  • rondeller
  • tamponer
  • hygiejnebind
  • trusseindlæg
  • bleer
  • kondomer

Når det sker, risikerer du at din egen og naboens kloak stopper til, eller at spildevandet i øvrigt bliver forsinket på sin vej til renseanlægget. Det kan for eksempel ske ved at en pumpestation stopper til, og at spildevandsafledningen dermed bliver blokeret – ikke bare fra din egen husstand, men også fra dine naboer og andre ejendomme i kvarteret.

Går en pumpe i stykker, kommer spildevandet ikke videre og det kan føre til oversvømmelser og forurening – både i din egen bolig og i naturen. Samtidig koster det både tid, materialer og temmelig store summer, at rense og udskifte de ødelagte pumper.

Det er derfor vigtigt at understrege, at vi har en fælles opgave og et fælles ansvar for, at kloakken fungerer, som den skal og ikke stopper til.

Lad os hjælpes ad med at få kloakken til at fungere – brug aldrig toilettet som skraldespand!



Brug din håndvask og bruseniche med omtanke

Din vask og bruseniche er heller ikke en skraldespand – og er kun beregnet til vand og sæberester.

Det, du hælder i vasken eller i afløbet fra dit badekar eller din bruseniche, havner også i kloakken og bliver ledt videre til renseanlægget – i hvert fald, hvis spildevandet kan løbe og ikke klumper sig fast på sin vej.

Som det er tilfældet med det, du kommer i toilettet, gælder det også om at tænke sig om, inden du hælder noget i vasken. Den er nemlig kun beregnet til vand og sæberester – og ikke andet!

Desværre ser vi ofte, at der kommer både fedt, olie og madrester i køkkenvasken. Den slags størkner og sætter sig fast i kloaksystemet. Dermed risikerer du at dine egne afløb stopper til, ligesom du kan blokere for dine naboers afledningen af spildevand.

Som det er tilfældet med affald i toilettet, kan stoppede afløb og kloakker fra forkert brug af vaske, brusenicher og badekar resultere i oversvømmelser og forurening, der giver ekstra udgifter til rensning, arbejdstid og materialer, og som kan føre til ubehagelige oplevelser og økonomiske udgifter – både i din egen husstand, men også i det offentlige kloaksystem og på renseanlægget.

Fedt fra for eksempel ande- og flæskesteg samt madrester som sovs og gryderetter, må du aldrig skylle ud i vasken. Det størkner og sætter sig som propper i husets afløb, i kloakkerne og på renseanlægget – og så tiltrækker det rotter. Hæld i stedet fedt og madrester i en tom mælkekarton og kom det i beholderen til dagrenovation, når det er størknet. Olie fra stegning lader du køle af, og når det er koldt, tørrer du det af køkkenrulle, som du smider i skraldespanden.

Miljøfarlige stoffer som medicinrester, maling, opløsningsmidler m.v. må heller ikke skylles ud i vasken. Det skal i stedet afleveres i den røde miljøkasse, på apoteket eller genbrugspladsen. Kommer du miljøfarlige stoffer i kloaksystemet, kan de ende i vandmiljøet, hvor de er til stor skade for fisk, dyr og planteliv.